You are currently viewing A8 Autostrada Unirii: prevăzută de lege dar rămasă doar pe hârtie‼️

A8 Autostrada Unirii: prevăzută de lege dar rămasă doar pe hârtie‼️

În urmă cu trei ani, la Palatul Cotroceni se scria istorie: societatea civilă obținea o victorie, prin promulgarea de către Președinte, a legii Autostrăzii Unirii.

Legea 291/2018 (privind aprobarea obiectivului de investiţii -Autostrada Iaşi-Târgu Mureş, Autostrada Unirii) votată în Parlament și validată de Președinte, prevede obligativitatea construcției Autostrăzii A8: Iasi- Târgu Neamț- Târgu Mureș.

Deși există această lege, deși au existat fonduri europene care să permită construcția autostrăzii cu o contribuție a României de doar 15%, realitatea o cunoaștem: banii alocați de Comisia Europeană pentru 2014-2020 s-au irosit pentru că nu au fost ceruți de statul român, studiile de fezabilitate încă nu au fost finalizate (doar pe anumite tronsoane avem speranțe).

‼️La TREI ANI după ce ne-am făcut atât de multe speranțe, iată că Autostrada A8 tot nu există, sărăcia din zona Moldovei și centrul țării devine mai acută, lipsa de investiții e evidentă și emigrarea românilor din regiune rămâne extrem de mare.

💡 Comisia Europeană încă trage speranța că autoritățile române vor face demersurile necesare pentru a cere finanțare și pentru a construi autostrada A8, ca urmare a nevoii de dezvoltare economică a regiunii Moldovei și a zonelor izolate din Transilvania. Cetățenii izolați ai regiunii se încăpățânează să spere, unii chiar să militeze pentru acest drept al lor, câștigat prin lege- unirea regiunii Moldovei cu Vestul țării, o șansă la dezvoltare.

Leave a Reply