You are currently viewing Transparența este o cerință fundamentală pentru asigurarea integrității și a eficienței instituțiilor de administrație publică

Transparența este o cerință fundamentală pentru asigurarea integrității și a eficienței instituțiilor de administrație publică

Reiau o temă, care trebuie înțeleasă de noi toți:
‼️Transparența este o cerință fundamentală pentru asigurarea integrității și a eficienței instituțiilor de administrație publică, în vederea promovării încrederii publice și a sprijinului public. Transparența garantează valabilitatea juridică și crește nivelul de legitimitate în procesul decizional.

Rolul organizatiilor neguvernamentale rămâne unul central în procesul de validare a deciziei publice, orice incercare de limitare a acestuia afectând direct funcționalitatea si credibilitatea statului de drept.

🇷🇴 Statul se bazează pe supremația Constituției și garantează siguranța și drepturile constituționale ale cetățenilor săi, și în baza principiului că “societatea civilă este un partener egal cu statul”.
Atât puterea legislativă, cât și democrația în sine sunt legate de drepturile și principiile constituționale
De aceea insist din nou pe necesitatea de a crește transparența în procesul legislativ, cu efecte benefice asupra societății, asupra noastră a tuturor.
‼️Accesul în timp util și corect la documente puse în dezbatere publică este o necesitate, nu un capriciu.
‼️Atrag atenția asupra faptului că un document insuficient dezbătut cu cetățeanul, dar foarte analizat la nivel de Comisii ale Parlamentului (3 ani de dezbateri și consultări), riscă să restrângă mult participarea ONG-urilor în procesul de monitorizare a drepturilor persoanelor cu dizabilități, vigilența civică la respectarea drepturilor persoanelor cu dizabilități (de multe ori încălcate în țara noastră).
‼️Propunerea legislativă din plenul de luni al Senatului (8 noiembrie)- pentru modificarea şi completarea Legii nr.8/2016 privind înfiinţarea mecanismelor prevăzute de Convenţia privind drepturile persoanelor cu dizabilităţi va urma să fie votată/ aprobată tacit în Senat. Sperăm ca în dezbaterea ce urmează (termenul nu este încă publicat), legiuitorul să se consulte cu nenumărații reprezentanți ai societății civile, în privința argumentelor/ amendamentelor. Pentru moment proiectul este trimis pentru raport suplimentar la Comisia pentru constituţionalitate și la Comisia pentru drepturile omului, egalitate de şanse, culte şi minorităţi cu temen pentru 15 noiembrie.
‼️ Așteptăm cu mare interes confirmarea că cetățenii vor avea posibilitatea să exprime punctele de vedere pentru sfera de activitate si atributiile modificate ale Consiliului de monitorizare a drepturilor persoanelor cu dizabilități.

Leave a Reply