You are currently viewing Am fost de câteva ori întrebată de ce sprijin, prin cunoașterea de care dispun, pe activiștii de mediu

Am fost de câteva ori întrebată de ce sprijin, prin cunoașterea de care dispun, pe activiștii de mediu

O fac și o voi face, deoarece acești oameni minunati lupta pentru noi toți, pentru ca noi si generatiile viitoare să avem sansa de a respira aer curat, de a trai intr-un mediu sanatos.
Dar in România, a fi cetățean onest și implicat in salvarea mediului, rămâne o îndeletnicire extrem de periculoasa.
Cred cu tărie că fiecare trebuie sa se implice în salvarea pădurilor țării, în vegherea la corecta desfășurare a oricărei activități de exploatare a bogățiilor naturale.
Admir tenacitatea și implicarea persoanelor care sacrifica timp, sanatate…chiar și viața pentru a combate activitatea infracțională a celor care fac tăieri ilegale în pădurile noastre.
Agresiunile asupra activiștilor de mediu și a jurnaliștilor de investigație, precum și incapacitatea autorităților române de a pune in aplicare acțiuni eficiente de stopare a tăierilor ilegale de lemn, aduc țara noastră în continuare in vizorul presei internaționale.
Mai jos, redau câteva paragrafe dintr-un articol publicat de Washington Post, pe tema „flagelului” tăierii ilegale de masă lemnoasă.
“Doi jurnaliști și un activist de mediu au fost bătuți de persoane suspectate de tăieri ilegale, într-o pădure din nord-estul României în timp ce făceau un documentar despre defrișările ilicite, au declarat vineri autoritățile.
În trecut au existat alte câteva incidente violente – unele fatale – în care au fost presupuși exploatații forestiere ilegale, iar autoritățile au fost acuzate că nu au făcut suficient pentru a opri problema.
Anul trecut, Comisia Europeană a lansat proceduri de încălcare a dreptului comunitar împotriva României pentru că nu a prevenit în mod eficient tăierile ilegale și pentru nerespectarea legislației UE în siturile protejate Natura 2000.
În 2019, doi pădurari au fost uciși în timp ce investigau raportări de tăieri ilegale în cazuri separate.
Gabriel Paun, președintele grupului ecologist #AgentGreen, a fost bătut inconștient de tăietori în 2016 lângă Parcul Național Retezat
Încă nu a existat o rezoluție din partea procurorilor, în ciuda dovezilor dure care includ filmări filmate cu fețe și identificarea atacatorilor “, a spus el. „Sistemul de justiție al României încurajează continuarea atacurilor violente.”

Leave a Reply